• Looking for employees?
  • vlag taal
  • vlag taal
Waar vind ik flexibel
en direct beschikbaar
agrarisch personeel?
headerafbeelding
afbeelding leeg
 

Weekbericht - Week 45 2020

In dit weekbericht willen we het hebben over Allerheiligen, een belangrijke feestdag voor Polen. 

Allerheiligen 
Met Allerheiligen, in 837 door paus Gregorius IV uitgeroepen als katholieke gedenkdag, wordt met aandacht stilgestaan bij alle overledenen om hen te herdenken. Poolse families bezoeken dan gezamenlijk begraafplaatsen. Bloemen worden neergezet, kaarsen worden aangestoken, graven worden versierd. Naast verdriet om het verlies van dierbaren is er vooral ruimte voor het oproepen van goede herinneringen en die samen te delen.

 

Polen belangrijk voor Nederland
Een bijzondere plaats tijdens Allerheiligen voor Nederlandse Polen is het Pools militair ereveld in Breda, de grootste Poolse begraafplaats in Nederland. Deze begraafplaats telt ruim 160 graven van Poolse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse vrijheid zijn gesneuveld. Onder aanvoering van generaal Stanisław Maczek vochten vele Poolse soldaten in de Poolse 1e Pantserdivisie, die Breda wisten te bevrijden op 29 oktober 1944. Enkele tientallen soldaten liggen hier begraven onder een schuilnaam ter bescherming destijds van de achtergebleven familie in Polen, dat ondanks de bezetting door de Duitsers nog steeds actief was in het buitenland. Op de begraafplaats is een informatiebord waarop de echte namen achter de schuilnamen te lezen zijn.

 

Velen van onze uitzendkrachten en medewerkers bezochten afgelopen zondag 1 november het Poolse ereveld en deelden met ons onderstaande foto’s die wij graag ook met u delen. Polen hebben een belangrijke rol in Nederland, toen en nu.  #praca_w_Holandii