• Looking for employees?
  • vlag taal
  • vlag taal
Waar vind ik 24/7
flexibel en vakbekwaam
verpakkingspersoneel?
headerafbeelding
afbeelding leeg
 

Weekbericht - Week 06 2021

Vandaag vieren Polen traditioneel "Vette Donderdag" (Tlusty Czwartek). Vette Donderdag is traditioneel de laatste donderdag die valt vóór de periode van het vasten. Volgens Katholieke regels is het deze dag toegestaan om toe te geven aan vraatzucht, wat binnen het geloof één van de zeven hoofdzonden is. Met name het eten van Paczki is populair in Polen op Vette Donderdag. Paczki zijn traditionele Poolse gefrituurde broodjes, gevuld met pudding of jam en afgemaakt met een laagje glazuur. 

Zelf Paczki maken?
Onderstaand het recept voor als u zelf Paczki wilt maken (bron:allrecipes.nl & startmettaart.nl/paczki):

Ingrediënten (voor circa 36 stuks):

  • 1 eetlepel actief bakkersgist
  • 3 eetlepels warm water (45°C)
  • 1 theelepel suiker
  • 700 ml melk
  • 175 gr boter
  • 5 eierdooiers
  • 150 gr suiker
  • 1,5 kg witte bloem
  • 1½ liter olie om te frituren
  • 50 gr suiker

Bereiden van de Paczki

  1. In een kommetje water, 1 theelepel suiker en gist tot een klontje vormen. Apart zetten en tot een sponsachtige substantie laten rijzen.
  2. Melk met boter tegen het kookpunt brengen en vervolgens lauw laten worden.
  3. Eierdooiers opkloppen. Suiker toevoegen en goed mixen. Het afgekoelde melkmengsel toevoegen en schuimig opkloppen. Vermengen met gistmengsel. In geleidelijke porties de bloem erdoor kloppen. Na elke toevoeging kloppen tot een zacht deeg vormt. Klop tot het een dik, elastisch deeg is. Voeg niet teveel bloem toe, daar worden de donuts hard van.
  4. Afdekken en tot een verdubbeld volume laten rijzen.
  5. Het deeg tot kleine balletjues vormen en deze op met bloem bestrooid, vetvrij papier tot een verdubbeld volume laten rijzen.
  6. In een frituurpan de olie tot 190°C verhitten en daarin de donuts bruin bakken. Vervolgens door de suiker rollen, laten afkoelen en serveren.

Je kunt ze met vanalles vullen o.a. aardbeien confiture, likeur, budyn (Pools pudding / blanc-manger,  zoete kwark of chocolade enz.

Eet smakelijk!

#praca_w_Holandii