• Looking for employees?
  • vlag taal
  • vlag taal
Waar vind ik flexibel
en direct beschikbaar
agrarisch personeel?
headerafbeelding
afbeelding leeg
 

Poolse recepten

Zurek (Poolse soep)

           

300 gram varkensworst (zgn. witte worst)

soepgroenten naar keuze (prei, wortel, bleekselderij)

een halve liter vergist roggemeel (zie onder *)

een schijfje citroen

marjolein (oregano)

twee teentjes knoflook

een half bekertje zure room

6 hardgekookte eieren, gehalveerd

           

* Doe 100 gram grof gemalen roggemeel in een glazen pot en giet er een halve liter warm water overheen. Dek de pot af met bakpapier waarin een paar gaatjes zijn geprikt (zet het papier met een elastiekje of een touwtje vast). Laat de pot op een warme plek gedurende twee of drie dagen staan.

 

De witte worst in schijfjes snijden en even in de olie aanbakken. Daarna de soepgroenten en de schijfjes worst in een pan doen en anderhalve liter water toevoegen. Een uur laten koken en dan de soepgroenten uit de pan halen. Nu de halve liter vergist roggemeel bij  de bouillon voegen en ook de twee teentje knoflook, de marjolein en de citroen. Heel even laten doorkoken en de citroen weer verwijderen. Nu de zure room met een beetje van de soep losroeren en vervolgens door de soep mengen. Leg in iedere soepkom een half hardgekookt ei en schep de soep er overheen.

Eventueel iets pittiger maken met een lepel geraspte mierikswortel.

De soep wordt opgediend in een groot uitgehold brood.

--------------------------------------------------------------------

Rode bietensoep met oortjes

 

Hoeveelheid porties: 4                                      

 

Ingrediënten:

0,5 kg varkensribbetjes

3 middelgrote rode bieten

pakje soepgroenten (2 worteltjes, peterseliewortel, prei, stukje van een knolselderij)

3 laurierbladen,3 jeneverbessen,3 bolletjes zwarte peper

1 koffielepel gedroogd marjolein

2 lepels citroensap

2-3 teentjes knoflook

Zout, peper naar smaak

 

Bereiding:

Ribbetjes laten koken samen met laurierbladeren, jeneverbessen, peper, knoflook en marjolein. Soepgroenten toevoegen. De rode bieten schillen en op een laag vuurtje ongeveer 2 uur laten koken.

Na het koken even laten afkoelen en om een mooie, diep rode kleur te krijgen een rode biet raspen en bij het geheel voegen.

Bij voorkeur opdienen in diepe borden en de oortjes (soort ravioli) toevoegen.

 

 

Oortjes van deeg met 2 soorten vulling (ravioli):

 

1e vulling

Benodigd: 1kg zuurkool, een kopje gedroogde paddenstoelen,1 middelgrote ui en laurierblad.

Alle zuurkool koken totdat het zacht wordt met toevoeging van een glas water en kruiden maar zonder zout. Ondertussen alle paddenstoelen laten wellen in heet water en ze vervolgens ca 30 minuten laten staan, daarna fijnhakken. Toevoegen aan de zuurkool, een ui erbij fruiten en zout en peper naar smaak  toevoegen.

 

2e vulling

Benodigd: ongeveer 2 kopjes gedroogde paddenstoelen, 2 grote uien, zout, peper, bakolie.

De paddenstoelen ca. 25 minuten koken in licht gezout water. Twee uien fijnhakken en even bakken totdat het mooie goudbruine kleur krijgt. Gekookte paddenstoelen fijn snijden en bij de uien voegen uiteraard ook weer zout en peper naar smaak toevoegen.

 

Het deeg: 2 kopjes bakmeel, 100ml lauw water, snufje zout.

Alle deeg ingrediënten goed mengen en kneden, daarna uitrollen met een deegroller en verdelen in vierkantjes van ca. 4 cm, een klein beetje vulling op ieder vierkantje en de tegenoverstelde hoeken samen voegen om een soort kussentje te maken. Daarna in heet maar niet kokend, licht gezout water leggen totdat ze boven komen drijven en in de soep opdienen.

 

Eet smakelijk!